Saç Kaşıntısı Neden Olur?
Saçlı deride kaşıntı oldukça sık görülen bir durumdur ve bunun birçok nedeni olabilir. Seboreik dermatit olarak adlandırılan kaşıntılı ve yangısal deri hastalığı saç derisi kaşıntısının en sık nedenidir.
Saç Dipleri Neden Kaşınır?
- Stres,
- Mevsim değişiklikleri, hormonlardaki dalgalanmalar,
- Saçlı deride mayaların artışı,
- Sedef hastalığı,
- Saçlı derinin mantar enfeksiyonları,
- Saç boyası gibi saça uygulanan değişik maddelere bağlı olarak gelişen alerjik temas egzamaları,
- Atopik dermatit,
- Bitlenme,
- Diyabet,
- Zona.
Saçlı Deri Kaşıntısı 1 Haftadan Uzun Sürüyorsa…
Tıbbi tedavi gerektirmeyen bazı kaşıntılı saç derisi sorunları için etkili olabilecek farklı doğal yöntemler tanımlanmıştır. Ancak saçlı derideki kaşıntı bir haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa, kaşıntı yanı sıra başka bulgular da eşlik ediyorsa ve kaşıntı hastanın uykusunu, günlük yaşamını etkiliyorsa tıbbi tedavi gereklidir. Bu nedenle mutlaka dermatologların saçlı derinizi, sorunun nedeni açısından muayene etmesi gereklidir.
Saç Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Elma Sirkesi ve beyaz sirke: Elma sirkesi ve beyaz sirke yüksek miktarda asetik asit içerir. Antienflamatuar, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Kuru cildin neden olduğu kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Elma sirkesi ılık suyla seyreltilip, kepekli-kaşıntılı saç derisi şampuanladıktan sonra durulamada kullanılabilir. Kafa derisinde açık yaraları olan kişiler bu tedaviden kaçınmalıdır. Elma sirkesi kimyasal yanıklara neden olabilir, bu nedenle sulandırmadan kullanılmamalıdır.
Ilık Zeytinyağı: Saç derisine ılık zeytinyağı sürmek, cilt yüzeyindeki kaşıntılı kabukların ve pulların yumuşatılmasına ve gevşetilmesine yardımcı olabilir. Saç derisine uygulamadan önce zeytinyağı biraz ısıtılır ve cilde masaj yapılarak uygulanır. Birkaç saat saçlı deride bekletilip ilaçlı bir şampuan kullanarak yıkanılır.
Organik Hindistancevizi Yağı: Organik Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal özellikli doymuş bir yağ olan laurik asit içerir. Saçlı deriye uygulanması kaşıntılı kafa derisi için yatıştırıcı etki gösterir. Ayrıca baş biti ile mücadelede de yardımcı olabilir.
Nane Yağı: Nane yağı yüksek miktarda mentol içerir. Mentol cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir ve cilt alerjilerinin neden olduğu kaşıntıyı hafifletmede yardımcı olabilir. Nane yağı ayrıca kepek oluşumunu azaltır ve saçlı derideki kaşıntıyı yatıştırır. Diğer esansiyel yağlarda olduğu gibi seyreltilmemiş nane yağı doğrudan cilde uygulamamalıdır. Zeytinyağı gibi başka bir yağla seyreltilip, şampuanlamadan önce saç derisine uygulanıp masaj yapılır. Nane çayı da şampuandan sonra durulama için kullanılabilir.
Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, antimikrobiyal, antifungal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi de vardır. Kepek, seboreik dermatit ve baş biti ile ilişkili kaşıntıyı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı cildi tahriş edebilir, bu nedenle çok az kullanmak veya sulandırmak gerekir. Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir.
Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10’luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Kolloidal Yulaf: Bazı kepek önleyici şampuanlar, kolloidal yulaf ezmesi içerir. Kolloidal yulaf ezmesi, suda eritilmiş ince öğütülmüş yulaf ezmesidir. Solüsyon, cildin yüzeyinde nemi hapseder, kuruluğu ve dökülmeyi önleyen koruyucu bir film tabaka oluşturur. Kolloidal yulaf ezmesi ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Sağlıklı Saç ve Saç Derisi İçin...
Saç derinizin sağlıklı olması için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Saç sağlığı ile ilgili olabilecek değerlerinizde eksiklikler varsa yerine konulmalıdır. Saçlarınızı ılık su ile yıkamanız gerekir, çok sıcak su ile yıkamayınız. Yıkama sonrası yumuşak bir havlu ile nemini alın, saçı havlu ile ovuşturmayın. Geniş dişli bir tarak veya fırça ile tarayın, mümkünse doğal olarak kurusun. Saç şekillendirme için kullanılan yüksek ısı veren şekillendiricilerin saçlarınıza zarar verdiğini unutmayın.
Saçınızı ne sıklıkta yıkadığınız, kafa derinizin ne kadar yağ ürettiğine bağlı olmalıdır. Kafa deriniz yağlı ise, günde bir kez yıkamanız gerekebilir. Kimyasal olarak işlem görmüş (renk açma, boya, düzleştirme, perma vb gibi işlemler yapılmış) saçlar genellikle daha kurudur, bu nedenle daha az yıkamak gereklidir. Yaşlandıkça, saç derisi daha az yağ yapar, bu yüzden çok sık şampuanlamadan kaçınılmalıdır.
Yıkamada Saçınıza Değil Deriye Odaklanın
Saçlı deri ve saçları yıkarken saçı yıkamaktan ziyade saçlı deriyi temizlemeye odaklanılmalıdır. Sadece saçların yıkanması donuk, kaba, uçucu saçlara neden olabilir. Her şampuandan sonra saç kremi kullanın. Saç kremi kullanmak, parlaklığı artırıp, statik elektriği azaltarak, kuvveti artırır ve zararlı UV ışınlarına karşı bir miktar koruma sağlar. Böylece hasarlı veya yıpranmış saçların görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir. Saç kremi, saç derisine veya tüm saça değil sadece saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç tipinize göre özel formüle edilmiş bir şampuan ve saç kremi seçilmelidir. Örneğin, saçınız boyalı ise, boyalı saçlar için tasarlanmış bir şampuan kullanın. Saçınız hasar görmüş veya kimyasal olarak işlem görmüşse, “ikisi bir arada” şampuanlar yararlı olacaktır.
Saçlarınızı Yüzerken de Koruyun
Yüzerken de saçları korumak önemlidir. Saçınızı yüzmeden önce ıslatıp saç kremi uygulayarak klorun zararlı etkilerinden koruyun. Saçınıza sıkı bir bone takın ve yüzdükten sonra özel olarak formüle edilmiş yüzücü şampuanı ve saç kremi kullanın. Güneş ışınlarının saçınıza zarar verebileceğini unutmayın, şapka kullanın.